A pellet 100%-ban természetes alapanyagokból készülő granulátum.
Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként
a fában természetes anyagként megtalálható lignin szolgál. Az égése
során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa
élete során beszívott (szén-dioxid semleges), így globálisan
nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti
elő az üvegházhatást. Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az
a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal.
A tüzelőberendezések
széles termékskálájának segítségével Ön biztosan megtalálja az
otthonához illő megoldást. Nagy teljesítményű pelletkazán
vagy a nappali elegáns bútoraként is funkcionáló vízteres vagy
légfűtéses kandalló, bármelyiket is választja, döntésével
az egyik leggazdaságosabb fűtésmód mellett teszi le voksát.
A pellet tárolása:
A pelletet
15 kg-os zsákokba csomagolva, raklapon szállítjuk a felhasználás
helyére. Kandallók használatakor ez kifejezetten előny, mert például
a kandalló 30 kg-os tárolója 2 db 15 kg-os zsákkal könnyen feltölthető,
és a nedvesség elleni védelem is megoldott.
1 m3
pellet = kb. 650 kg. Ökölszabály szerint a tárolót annyi köbméterre
érdemes tervezni, ahány kW fűtésigénye van az épületnek.
A pellet minősítése külső alapján
A pelletet
külseje alapján elég jól lehet jellemezni, de a minősége nem állapítható
meg teljes biztonsággal.
A felszín:
A jó pellet külseje sima, fényes, vastag hosszrepedésektől mentes
Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak.
Például hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás
során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag
folyékonnyá váljon és így "újraformálja" a farostokat.
Ez határozza meg a pellet szilárdságát.
A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis
a pellet sűrűségét és a törmelék ill. por arányát. Minimális mennyiségű
törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már
akadályozza csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony
égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség (>1,12 kg/dm3)
a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi.
A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos
terhelés hatására. Az értéke egy Lingotester készülékkel mérhető
és nem haladhatja meg a 2,3%-os értéket.
Átmérő:
Leggyakoribb a 6 és 8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4 vagy 5
mm ill. 10 mm-es átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez (normál
méretű kályha, kandalló) 6 mm-es pelletet ajánlanak a kandallógyártók
a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az
égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza
meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott
mérettől tehát nem érdemes eltérni.
Hossz:
A hossz csak akkor számít, ha a pellettárolóból szívócsövön keresztül
szivattyúzzák ki a pelletet. Ezek a csövek általában 50 mm átmérőjűek.
A DIN 51731 a pellet hosszát legfeljebb 50 mm-ben rögzítette, ez
már problémát jelenthet a szívórendszernek. Az Ö-norm M 7135 a pellet
maximális hosszát 45 mm-ben határozta meg. Minimális méret nincs
megkötve.
Illat:
Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét,
de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat
is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként
illatozik. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a
lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek tehát
enyhén édeskés szaga van. Ez mindenesetre a jó minőség ismérve,
bár néhány ember nem szereti ezt a szagot. A szag intenzitásából
gyorsan veszít.
Szín:
A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a
minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra
és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú
ideig tartó nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem
jelent komoly minőségbeli csökkenést. A pellet, ill. a forgács a
tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely
gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt!
A szárítás közben is megszürkülhet a forgács, szakszerűtlen szárításnak
azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat
is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú
pelletnél a ledarálódás is nagyobb.
A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra,
de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.
Alkalmatlan minőségkritériumok:
Nem szabad
említés nélkül hagyni, hogy a gyakorlatban olyan minőségi kritériumokat
hangoztatnak, amiből nem lehet a pellet minőségére következtetni.
Nem lehet minőségbeli kijelentést tenni például a következőkből:
A vízteszt
A pelletnek le kell süllyednie és lehetőleg lassan feloldódnia.
Valójában:
Gyenge minőségű pellet is elsüllyedhet, a lassú feloldódás pedig
a nagy arányú kötőanyagokra vezethető vissza
Némi gyanúra adhat okot azonban az, ha a víz a leülepedés után
is barna marad. A jó pellet nem színezi el a vizet, csak elhomályosítja.
A meredekség
Egy pelletkupac meredeksége kisebb kell legyen, mint 50°
Valójában:
A dőlésszögből nem lehet a pellet minőségére következtetni.
További adatok:
A következő
minőségi kritériumok léteznek még az eddig említetteken kívül:
Préselési
segédanyagok (%-ban)
Sűrűség (kg/m3-ben)
Nedvesség (%-ban)
Salakanyagtartalom (%-ban)
Fűtőérték |
kb.
2%
legalább 1,1kg/dm3
kb. 8%
kevesebb, mint fél %
kb. 18-19 MJ/kg ~ 5 kWh/kg |
Szabványok
DIN 51731:
Préstermék természetes fából - követelmények és feltételek
A préstermék
alatt itt a pelletet és a brikettet értik. Ezeket hossztól és
átmérőtől függően 5 kategóriába sorolták. A 6 mm átmérőjű pelletet
sorolták a kisebb tűzhelyekhez, amelyek a normál háztartásokban
használatos kandallókat, kazánokat jelenti. Ez a pellet a DIN
51731 - HP5 jelölést kapta. A szabványban többek közt például
a pellet nedvességét és fűtőértékét definiálták, valamint rögzítették
a nehézfém-koncentráció határértékeit.
A túlságosan általános DIN-nél valamennyivel szigorúbb megkötéseket
tartalmaz az osztrák ÖNORM követelményrendszer.
ÖNORM M
7135 Préstermék természetes fából, vagy kéregből - követelmények
és feltételek
Ebben már
megfelelő követelményeket támasztanak a pellet minőségével kapcsolatban.
Rögzítették többek közt a ledarálódás fogalmát (törmeléktartalom),
a préselési segédanyagok és a kötőanyagok mennyiségét. Valamit
a pelletgyártók helyi ellenőrzését is belefoglalták.
Pelletvásárláskor mindenképpen az ÖNORM szabványoknak megfelelő
pelletet válassza!
A szabvány további pontokban (M 7136; M 7137) tesz megkötéseket
a szállítással és a tárolással kapcsolatban.
Termékpecsétek:
DEPV
Német pellet-energia szövetség (Deutscher Energie Pellet Verbandes)
Megbízható minőséget biztosít, a DIN minősített termékek automatikusan
nem kapják meg ezt a jelölést.
PVA Osztrák Pelletszövetség (Pelletverbrand Austria)
PVD Német Pelletszövetség (Pelletverbrand Deutschland)
A kettő közt nincs lényeges különbség, szintén megfelelő minőséget
biztosítanak.
Amennyiben úgy gondolja, hogy a kedvező költségű pelletfűtést
még úgy szeretné olcsóbbá tenni, hogy megpróbál a pellet árán
spórolni, akkor fel kell hívjuk a figyelmét arra, hogy a pellet
minőségének romlásával a fűtés hatásfoka jelentősen csökken, és
a salaklerakódás a tüzelőberendezésben üzemzavarokat eredményezhet.
Így Önnek ebből nem haszna, hanem vesztesége keletkezhet, beleszámítva
azt is, hogy a készüléket a rossz minőségű tüzelőanyag esetén
gyakrabban kell tisztítani, nem beszélve egy esetleges üzemzavarról
kemény hideg idő esetén. A németországi DIN szabvány nem tartalmaz
elegendő megkötést, így nem biztosítja a megfelelő minőséget (helyette
ÖNORM).
Az általunk forgalmazott jó minőségű pellet megfelel a legmagasabb
követelményeknek és előírásoknak.